top of page

Punt d'Explosió

Criticat per Carlos E. Palacios
Crític d'art reconeguda de la
Jacobo Borges Museu l'any 1997

         Què és més atractiu en l'obra de Jesu s Alberto Erminy és la seva simplicitat. Una de les característiques del bon art és la immediata i agradable referència als elements de la natura, animals i flors, herois i festes tradicionals.

         Per Erminy, la creació es basa en el que abans era unes pedres i és ara al pelican, el que abans era autobús volant i ara és - gràcies al poder transformador de l'artista - un paó graciosa.

         Podem posar Jesús Alberto Erminy d'aquell grup de creadors que treballen des d'un cert codi estètic del reciclatge. Escombraries com a generador de bellesa. Sens dubte, això és així i ja està inclòs en una àmplia categoria artística, com els objectes màgics de Mario Abreu. En aquestes obres, què ens apreciar no abans, aquí adquireix molt merescut atenció. Cada peça encaixa amb els seus companys, trobant la seva pròpia connotació al marge del seu estat inicial: ulls fetes d'OS rodanxes rodones, cossos fetes de pedra i així successivament, fins que es converteix en una vida alegre i vida silvestre.

         Des de la simplicitat que hem esmentat a la noves connotacions de l'objecte, hi ha una transformació que ve del creador. Erminy és catalogació cada element minúscul, que tinc frunzits i posa utilitzar banda fins que troba el seu espai sense necessitat de dir-ho d'immediat.

         Les parts poden passar anys fins que l'artista acaba una peça. Llavors es munta, i l'animal amb calma sorgeix amb la seva pròpia posició i actitud que caracteritza una girafa tan estilitzada, l'estruç sacsejant el seu plomatge, sempre a toucan mostrant el seu bec cridaner.

         En les seves altres escultures, Erminy va més enllà de la representació de la natura per tal d'interpretar-lo a través de l'abstracció sincer. En obres com "the Water", l'artista crea assenteix amb el cap de color en les diverses situacions i comportaments de líquid. Un riu subterrani, la pluja i el seu arc de Sant Martí, l'aigua de la Molina tempestuós i està fet de fusta i un simple tira de color. Encara que en aquesta sèrie la lectura és una mica més complexa, preval la senzillesa de la matèria i la possibilitat que cada part de l'Assemblea es parla el seu propi de la seva bellesa i la seva importància. Per fer una pausa en els detalls de formes nets d'OS, en "l'economia informal" textura de mitjà i en el color vívid de plàstic ens diu que la bellesa està en la mirada. Una mirada cap a terra, on es troba les coses ja no volem. Per Erminy, aquelles coses que li inventar els seus animals: el seu propi zoo de petit, silenci.

                                                        

                                                                                                                                                               Carlos  E. Palacios

 

 

bottom of page